Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

Rot op met je rotzooi!

Does it spark joy?
Rot op met je rotzooi!

Wat kun je vrijwel direct doen om je beter te voelen en wat geeft verlichting in je leven? Jawel opruimen! Of beter gezegd weggooien!
We hebben over het algemeen gewoon te veel spullen, meer dan we nodig hebben veel meer dan we gebruiken.
Ik kreeg vorige maand carte blanche van mijn nichtje om door haar kledingkast te razen en oude niet flatterende kansloze goedkoop uitziende niet zittende kleding weg te doen. (Uit hun lijden te verlossen want sommige kleding wilde helemaal niet meer gedragen worden vlg mij) Het resultaat, een klein fris stapeltje met mooie en goed draagbare kleding bleef over en het leuke was ze was er zo ontzettend blij mee!
Geïnspireerd door haar opluchting en blijdschap ben ik mij gaan verdiepen in rotzooi. Ook binnen mijn werk hoor ik vaak dat mensen zich ergeren aan rommel, aan hoopjes, bekers zonder oortjes, bh's zonder rek, (ik vond een half pak luiers van Tobias van zes jaar geleden!)
Wat ons tegenhoudt om niet gewoon die zak te pakken en als een dolle al die balast weg te smijten zijn gedachten als "wat als " en "stel dat" we zijn bang dat we de herinnering wegdoen of kwijtraken als we iets loslaten.

Maar wegooien en opruimen zorgt voor zoveel opluchting!

De Japanse rotzooicoach Marie Kondo heeft er haar levenstaak van gemaakt mensen te helpen met opruimen.
Ze heeft zo haar eigen ideeën en ziet spullen als een soort levende organisme. Je kan er van vinden wat je wilt maar mij heeft het enorm geholpen bij het wegdoen van overtollige rotzooi en ik neem wat van haar stijl mee in mijn tips:

Kijk bij kleding altijd naar:
1Word ik er mooier van
2 draag ik het
3 zit het goed?
Alle drie ja is houden een nee? Weg ermee!

Bedenk bij alles wat je vastpakt, geeft dit mij vreugde? Does it spark joy? (Dé vraag van Maria) Word ik er blij van? Ja? Houden nee weg ermee. Je kan daar even de tijd voor nemen pak het vast voel wat je voelt.

Bedank je spullen. Wil je iets weg doen maar het is nog een beetje lastig? Bedankt het! Op die manier voel je je minder schuldig en kun je beter loslaten.
Bedankt voor je bewezen diensten, vaarwel smile emoticon
Bedankt broek dat je er was, het ga je goed.

Een in een uit.
Koop je iets nieuws? Doe dan ook wat weg.

Geef het weg, breng het naar de kringloop op verkoop het op marktplaats. Zet het op straat met een bordje erbij gratis mee te nemen.
Structureer!
Plan wanneer je wat gaat doen en hoe lang.
Wat ga je eerst aanpakken? Hoeveel tijd maak je vrij?

Maak drie dozen met daarop;
In de vuilniszak
Bewaren (over een jaar in de vuilnisbak)
Weggeven/ verkopen.

Bedenk dat je het object wegdoet, niet de herinnering. Maak er desnoods een foto van als je bang bent de herinnering kwijt te raken.

Vraag hulp. Bij een ander kan ik heel goed weggooien dat komt omdat ik de emotie en wat als gedachten mis die de ander wel heeft bij zijn spullen, schakel dus iemand in die zijn wenkbrouwen optrekt bij het zien van een kapotte single van Glenn Maderos uit 1988!

En vooral.. ervaar de rust die je voelt als je het gedaan hebt!