Als coach specialiseer ik mij in burn-out klachten in verschillende stadia
Een burn-out kan het gevolg zijn van langdurige overvraging. Mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel of mensen die perfectionistisch zijn ingesteld hebben meer kans op een burn-out. Een mens wordt niet moe van wat hij doet, maar van wat hij niet doet en had moeten doen. Veel mensen leggen de lat erg hoog voor zichzelf maar daarnaast spelen er vaak factoren mee in de vertrouwenssfeer of hebben mensen te maken met teleurstellingen, bv door de disbalans in wat ze in hun werk hebben gestoken en wat ze er voor terugkrijgen. Soms komen mensen erachter dat het werk wat ze doen niet meer bij ze past.
Mensen gaan soms langdurig over hun mogelijkheden heen en herkennen soms hun eigen grenzen niet of negeren de waarschuwingen voor een "hoger volhouddoel" en raken daardoor overbelast. Als je begint te merken dat het allemaal wat moeizamer gaat kan de inzet verhoogd worden en zo ontstaat het proces van een beginnende burn-out. Door succes en resultaten kan je denken dat je in een goede conditie bent, bij rust komen de klachten terug wat uitgelegd kan worden als, rust is niet goed, en de actiemodus wordt weer aangezet. Werk is er altijd wel te vinden.
Het lichaam verkeert door stresshormonen in een voortdurende vecht of vlucht situatie, wat eigenlijk bedoelt is voor kortdurige actie. Het noodsysteem is in werking gesteld zonder dat er een acute dreigende situatie is.
Wat gaan we doen bij een (dreigende) burn-out?
Alleen rust nemen zal de burn-out niet wegnemen. Als coach kijk ik samen met jou naar het groter geheel. Hoe kun jij je fysiek en emotioneel sterker maken? Hoe krijg je balans tussen verplichtingen aan de een kant en behoeften en capaciteiten aan de andere kant. Soms zijn de eigen behoeften zelfs helemaal naar de achtergrond gegaan.
Ik streef ernaar om mensen met burn-out aan het werk te laten, werk is namelijk een deel van je identiteit en een manier om structuur in de dagen te houden, maar soms blijkt dat alleen het veranderen van werk (omgeving) de spanning al weg kan halen als je werk doet wat niet bij je past.
Bij burn-out klachten kunnen we bijvoorbeeld werken aan:
- Aanvoelen en aangeven van grenzen.
- Omgevingsfactoren / oorzaken veranderen.
- Omgaan met conflicten.
- Perfectionisme minderen.
- Ontspanningsoefeningen.
- Tijd management.
- Je kwaliteiten inzetten/ weer plezier vinden.
- Piekergedachten aanpakken.
- Contact herstellen met het lichaam.
- Prioriteiten stellen.
- Leren pauze te nemen, jezelf soms toe staan om niks te doen.
- Weer gaan leven in overeenstemming met je waarden.
We gaan in een antal sessies de balans herstellen tussen ontspanning en verplichtingen.