Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

Het destructieve mechanisme van zelfkritiek

Thursday, 3 December 2015

Waarom zijn we zo f####  streng tegen onszelf??

We doen het bijna allemaal, en we doen het te veel. Jezelf er van langs geven in je hoofd. We mogen geen fouten maken, we moeten perfect zijn, afspraak vergeten? Hoe kon je zo stom zijn! Zie je wel dat doe je nou altijd, lekker ben je.

Waarom zijn we zo ontzettend streng tegen onszelf? Onderzoek heeft al lang en breed uitgewezen dat we er niet bepaald beter van worden, sterker nog we worden er somber en depressief van, het ondermijnt onze motivatie en we worden er onzeker van.

 Als we kritiek krijgen (van anderen) doet dat wat met je, om precies te zijn geeft het je stress en een stoot aan stresshormonen om te vechten of te vluchten, maar geef je jezelf kritiek kun je nergens naartoe vluchten en jezelf een dreun verkopen staat ook zo raar dus daar zitten we dan met onze stresshormonen.

Waarom doen we dit?

Deels is dit cultureel te verklaren, we worden als kind al meer gewezen op onze fouten dan op onze goede kanten, die krijgen gewoon minder aandacht. Bovendien leven we in een maatschappij waarbij bescheidenheid een deugd is, we willen vooral niet arrogant zijn, en tevreden met jezelf zijn neigt naar arrogantie. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Ons calvinisme laat zijn sporen nog duidelijk achter.  

Ook denken we dat het ons alert houdt, dat we er van leren, wat overigens niet waar is, het enige wat we ervan leren is dat we niet mogen zijn. En daar worden we vervolgens weer somber van, wat ook niet mag.

Daarnaast hebben we zelf geen sociaal filter, alles wordt zacht gezegd niet subtiel en ongecensureerd gezegd. Je zal het niet in je hoofd halen tegen een collega te zeggen wat je tegen jezelf zegt. “Jezus wat een dikke kont heb je in die broek, en wat een oude kop, nou daar mag wel wat make-up tegen aan zeg” Zie je het voor je?

Hoe kom je ervan af?

Alle veranderingen beginnen met bewustwording, let eens een uur op wat je allemaal voor lelijks tegen jezelf zegt, schrijf het desnoods eens op, je zult vast en zeker schrikken.

Wuif  complimenten van anderen niet direct weg maar leer jezelf aan om ook jezelf complimenten te geven, “dat heb je goed gedaan”.

Een van de oefeningen die ik mijn klanten meegeef is iedere dag drie punten opschrijven die ze goed hebben gedaan, zo leer niet alleen te kijken naar wat er allemaal fout gaat.  (Ik heb de daad bij het woord gevoegd en mijzelf een app gestuurd, jawel met de iphone kun je jezelf appen)

Blijf je bewust dat je geen robot bent maar een mens, een mens dat handelt vanuit goede intenties en integriteit.

Neem een uitgangspunt, bv “Ik ben zoals ik ben, ik bedoel het goed” en hou dit uitgangspunt voor ogen, als het moet stuur je bij.  

Probeer het eens uit, andere zien toch niet wat je denkt dus kun je net zo goed hele goede dingen over jezelf denken, probeer het eens, kijk eens of je je anders gaat voelen en misschien kun je er dan langzaam een gewoonte van maken. Mildheid en compassie naar jezelf is misschien wel het mooiste wat je voor jezelf kan doen.