Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

Burn-out ervaring

Tuesday, 22 August 2017

Out of your comfort zone is where the magic happens.

Na 15 jaar in trouwe dienst als docent kreeg ik een flinke burn out. Op dat moment wist ik niet wat mij overkwam. Ik ging tijdens een les hyper-ventileren, zweten, trillen en kreeg enorme hartkloppingen. Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg. Mijn studenten schrokken zich rot!

Ik voelde me uitgeput, uitgebrand en zat aan het eind van mijn latijn. De vermoeidheid was dusdanig ernstig dat ik niets meer kon opbrengen. Ik was enorm snel moe en kon heel weinig hebben. Ik heb immers te lang op mijn tenen gelopen en was nu zowel lichamelijk als geestelijk op. Ik kreeg een hele reeks aan symptomen: vermoeidheid, hoofdpijn, sla-peloosheid, was snel geïrriteerd, kon niet tegen prikkels of geluiden en kon slecht tegen drukte. Ik had last van sombere buien en angstaanval-len. Ik kon ineens nergens meer van genieten en piekerde voortdurend over mijn werk. Ik voelde me waardeloos en had het gevoel gefaald te hebben. Ik voelde me enorm verdrietig en depressief.

Zes weken thuis

Thuiszitten vond ik lastig. Na een 22 jarige loopbaan moest ik er niet aan denken. Dat voelde voor mij niet goed.Ik wilde zo snel mogelijk weer aan de slag. Na zes weken thuis te hebben gezeten ben ik weer, op ar-beidstherapeutische basis, aan de slag.gegaan met mijn werk als do-cent. Dat was echter de stomste fout die ik ooit heb gemaakt. Ik was er namelijk nog niet aan toe. VEEL TE VROEG

Alles kostte me veel moeite en energie. Ik was nog steeds prikkelbaar en snel afgeleid. Ik had 2 dagen nodig om te herstellen van een dag werk. Ik vond mijn werk niet meer leuk of inspirerend. Ik had het gevoel dat ik alles op de automatische piloot deed en haalde er geen voldoe-ning meer uit. Ik werd ongelukkig en had behoefte aan iets nieuws.

Kiezen voor verandering is eng

Er brak een periode aan van afscheid en het maken van nieuwe keuzes

Wat was dat een moeilijke periode voor mij!

Ik kreeg twijfels over de keuzes die ik moest maken. Moest ik door-gaan met de ongezonde werksituatie en kiezen voor de zekerheid of al-les loslaten en opnieuw beginnen, op een zeer slechte arbeidsmarkt en op mijn leeftijd?

Ik had onzekerheid. Als ik ervoor koos om weg te gaan, wat moest ik daarna gaan doen en hoe moest ik het aanpakken?

Ik was verdrietig. Ik heb mij 15 jaar lang ingezet voor de studenten. Ik heb ze begeleid en ondersteund bij hetgeen wat hen belemmerde en ik had veel affiniteit met mijn studenten. Een zeer dankbare taak, maar Ik haalde geen voldoening meer uit kennisoverdracht Ik wilde verschil uit-maken in mensen levens, hen helpen het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Ik moest Loslaten. Met hulp van Fenna Coaching en van een Cogni-tieve Gedragstherapeut heb ik geleerd om vanuit mijn hart keuzes te maken, in plaats van maar steeds met mijn hoofd. heb Ik geleerd dat ik mijn koers kon wijzigen zonder dat ik verlies hoefde te leiden. Ik heb ontdekt dat mijn kracht veel groter was, dan wat ik voor mogelijk had ge-houden. Ik heb geleerd dat ik mijn kwaliteit optimaler kan inzetten. Ik heb ontdekt dat ik mijn talenten nog verder kon ontwikkelen en ben er-achter gekomen waar ik goed in ben en hoe ik mijn kwaliteiten kan in-zetten om anderen te helpen.

Mijn nieuwe keuzes:

Het werk wat ik deed, zorgde ervoor dat mijn ontwikkeling stagneerde. Het conformisme en de schijnzekerheid waren niet dienend aan mijn ei-gen ontwikkeling en groei. Ik besefte toen dat ik te lang had stilgestaan.

Mijn burn-out was nodig om mijzelf te hervinden. Ik verlangde naar het soort werk waar ik gelukkig van werd, waar ik energie van kreeg en waar ik resultaten zag.

Trainen, coachen, begeleiden, ja dat is waar ik goed in ben.

Na mijn burn-out ben ik een nieuwe weg ingeslagen, hebben zich andere kansen voorgedaan, heb ik mensen ontmoet die andere kwalitei-ten in mij zagen. Therapeut is wie ik in de essentie ben en altijd ben ge-weest, waar ik gelukkig van word en waar ik goed in ben. Voor meer informatie raadpleeg: Mijn volledig verhaal www.dinamocoaching.nl

Ik ben nooit eerder zo blij geweest met wat ik doe, wie ik ben en hoe ik me heb ontwikkeld en nog ontwikkel, dan nu. Ik heb mijn diploma kin-der- en gezinscoach gehaald, de opleiding tot cognitieve gedrags- en schematherapie voltooid. Vanuit Praktijk-DinaMo coach ik nu men-sen met negatief zelfbeeld, stressklachten, persoonlijkheids- en loop-baankwestie .

Verder begeleid ik kinderen, jongeren en gezinnen met opvoedingsvra-gen en ontwikkelingsproblemen: zie ook Jongeren, Kinderen en gezinscoaching Rotterdam.

Dina Monteiro. www.dinamocoaching.nl