Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

nachtwerk,creër een piekerstop

Tuesday, 20 January 2004

Hoe creëer ik een piekerstop?

Ik denk dat het voor iedereen herkenbaar is, `s nachts piekeren, imaginaire to do lijstjes schrijven, fantoom rekeningen betalen, gesprekken herbeleven  (en nu wel zeggen wat je eigenlijk wilde) etc.

`S nachts piekeren is vervelend, dat voorop en weinig zinvol, de dag erna ben je de helft vergeten en nog moe ook.

Toch is het piekeren ergens goed voor. Voor het oplossen van problemen is veel denkwerk nodig, maar daar nemen we niet echt bewust de tijd voor, dat moet maar ergens tussendoor, zeg maar de hele dag en nacht , terwijl we ook met andere dingen bezig willen zijn.

Waarschijnlijk piekeren we zoveel `s nachts omdat we dan in rust zijn, geen herrie, geen afleiding, geen geluidsprikkels die ons afleiden.  Overdag scheppen we dus geen gelegenheid en `s nachts begint de verwerkingsmachine op volle toeren te draaien.

Probeer eens overdag een piekermoment in te lassen, neem gerust een uur of anderhalf waarbij je rust creëert, desnoods met een kaarsje aan, geen geluiden, geen laptop, geen telefoon en ga eens diep nadenken, (nee dat is niet leuk maar wel nodig) werk dan de lijstjes af, overdenk de gesprekken en verzin mogelijke oplossingen.  Neem er de tijd voor en spreek een tijd met jezelf af (zodat je ook weer stopt).

Doe dit niet direct voor het slapen gaan maar ga eerst nog wat ontspannends doen.  Alles wat je in je uurtje al verwerkt hebt komt s nachts waarschijnlijk niet meer terug.