Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

Welke invloed heeft een laag zelfbeeld op relaties?

Thursday, 11 September 2014

Een laag zelfbeeld kan behoorlijk in de weg staan van een gezonde relatie. Als je niet gelooft dat je de moeite waard bent waarom zou de de ander geloven dat hij dat wel vindt? Het gevolg kan zijn dat iemand zijn partner gaat testen, of de relatie saboteren, (dan weet je in ieder geval waar ik aan toe bent) of men komt (steeds) in relaties die niet gezond zijn,  die je brengen wat je denkt dat je verdient. Denk aan foute partners. (Voorbeelden niet nodig denk ik , we have all been there).

Hier een paar voorbeelden van wat er mis kan gaan in je relatie wanneer je een laag zelfbeeld hebt.

 1. Je hebt te hoge  en onrealistische verwachtingen
  Je hebt een ideaal beeld van en ridder op een paard, die je komt redden. Het kan zijn dat je een vaderfiguur zoekt maar dan ga ik misschien te veel de psychologie kant op, laten we het houden op, je bent onbewust op zoek naar de ideale partner. Nou zoals we allemaal wel weten die bestaat niet, een partner zoeken die een gemis moet helen zal niet werken.
 2. Testen van je partner
  Houdt hij/zij echt wel van mij? Omdat je het eigenlijk niet kan geloven stel je hem of haar op de proef, steeds weer, want ook al doorstaat je partner de proef, je gelooft het toch niet. Zo ontstaan een neerwaartse spiraal en wanneer de relatie stuk is kun je denken, zie je wel, hij is niet gebleven
 3. Op je hoede zijn
  Misschien heb je ervaren hoe mensen elkaar kunnen kwetsen, om dat te voorkomen ben je op je hoede, je kunt zelfs de ander voor proberen voor te zijn in pijn doen. Of de ander niet helemaal vertrouwen, je stelt je niet helemaal open, je blijft in staat van paraatheid.
 4. Vastklampen
  Je kunt je aan iemand vast klampen, continu bevestiging willen, in paniek raken als iemand even niets laat horen, je weet dat wat je doet de ander kan doen verstikken maar je kunt er niets aan doen,je wilt zo graag steeds weer horen wat je wilt horen, het zal echter niet genoeg zijn, het is een bodemloze put
 5. Achterdocht
  Hoe je partner je ook geruststelt of zegt dat hij niet tegen je zal liegen, je gelooft hem niet, je blijft op zoek naar bewijs voor je eigen theorieën, snuffelen, natrekken, Sherlock Holmes is er niets bij, je begint aan jezelf te twijfelen, deze gedachten kunnen niet alleen je relatie in slecht vaarwater brengen maar je kan jezelf behoorlijk somber maken op deze manier.
 6. Genoegen nemen
  Omdat je liever niet alleen bent neem je maar genoegen met iemand die eigenlijk niet goed voor je is, wat als ik niemand beter meer tegen zal komen.

Ik heb ooit met een cliënt een lijstje gemaakt met daarop “waar moet mijn toekomstige partner minimaal aan voldoen ” er stonden dingen op als :

 • hij moet een baan hebben
 • hij moet responsief zijn
 • hij mag niet alcoholverslaafd zijn
 • hij mag niet agressief zijn etc..

Voor haar was dit een leidraad om vast te houden aan wat ze wil en niet te settelen voor iets wat je eigenlijk niet wilt.

Dit stukje ie niet bedoelt om je op je fouten te wijzen, herkenning kan de eerste stap zijn naar een gezondere relatie en ik denk dat alle vrouwen (en mannen) zich hier in zekere maten wel in zullen herkennen, en een beetje onzekerheid bij een beginnende relatie is echt gezond!
Maar heb je het gevoel dat jouw onzekerheid een gezonde relatie in de weg gaat staan of dat je eigen gedachten zo met je aan de haal gaan dat je er somber of verdrietig van wordt kun je misschien hulp zoeken. Er zijn verschillende manieren om je zelfbeeld te verbeteren en je (niet kloppende) gedachten een halt toe te roepen. En het meest belangrijk, geloven dat je het waard bent om een leuke relatie te hebben met iemand die ziet hoe bijzonder je bent.