Logo

Fenna van den Berg Coaching

Personal coach

Burnoutbehandeling / preventie

Rotterdam

The big why

Friday, 8 May 2015

“He who has a strong enough why can bear almost any how”.

 Nietzsche.

Vandaag een leuke sessie gehad met een relatief nieuwe cliënt. Deze man heeft als plan om een geheel nieuw spaarsysteem op ze zetten in Nederland. In de eerste sessie mocht hij zijn doel zo concreet mogelijk beschrijven, zijn doel is in tien jaar 250 miljard in beheer te hebben. (Die zag ik even niet aankomen, met mijn stift voor mijn whiteboard, geen idee hoeveel nullen dat zijn)

Daarna mocht hij mijn vraag beantwoorden; Waarom…. The big why.

Waarom wil je dat, wat gaat het je opleveren, wat is het nut ervan, welke emoties krijg je erbij, waarom vind je het nodig.

Hoe positiever de why hoe waarschijnlijker dat je je doel gaat halen. Als je je why kunt benoemen, formuleren, visualiseren, omschrijven, als je 'm bij wijze van spreken voelt, is het daarna eigenlijk nog maar een kwestie van structureren en energie geven, van de stappen bepalen.

Deze cliënt had zo'n enorm sterke why, niet alleen voor zichzelf maar ook op hoger niveau ( hij wilde een gezonder alternatief aanbieden voor het spaarsysteem wat er nu is en actief goede doelen steunen) dat ik er geen twijfel over heb dat het gaat lukken, en zijn eerste klant heeft hij ook al binnen, namelijk mij :)